Linum Ussitanus

Flax planten “Linum Usitatissimum”, oversat fra latin = “mest nyttige linned.”

Smukt med en afslappet elegance og bæredygtigt…
Hør (Lin) er uden tvivl det tidligste kendte tekstil i historien. Hidtil er det de ældste menneskeskabte tekstiler, der nogensinde er blevet opdaget.  Hør kommer fra Flax planten – ”Linum usitatissimum”. Det er en etårig plante som høstes slut Juli ved at trække planten og hele rodnettet op fra jorden.

For at lave tekstiler, til hør/metervare, bruger man fibrene i stængler. Dette er den eneste måde man kan sikre at fibrene er af høj kvalitet. Flax dyrkes på marker. Efter at de er høstet, tørret, rettet og drejet, kæmmes de og spinnes og til sidst væves… en meget kompleks og tidskrævende proces.  Fra hørtråd eller garn bliver der vævet smukke metervarer. Håndklæder, duge, sengetøj m.m.

Planten er meget stærk, den er fantastisk modstandsdygtig over for insekter og vældig hårdfør i forhold til vejr og vind. Den er en taknemmelig plante da den har meget lidt brug for gødning og behøver heller ikke ret meget vand for at trives. En stor del af hør produktionen er stadig manuelt arbejde og kræver mange hænder.

Naturmateriale af høj kvalitet med mange egenskaber
Hørtekstiler er termoregulerende og derfor ideelt i alle fire årstider. Det føles friskt og køligt når det er varmt og varmt og dejligt når det er koldt. Hør absorbere en stor mængde fugt – op til 20% af sin egen vægt uden at gøre stoffet ubehageligt eller fugtigt. Det er et meget robust og slidstærkt naturmateriale som faktisk bare bliver skønnere, blødere og smukkere jo mere det bliver vasket og brugt. Rene hørtekstiler har en utrolig stærk holdbarhed – produkter du har glæde af i mange år, hvis du passer rigtigt på dem.

Hør  –  et fantastisk valg!
Glæden ved hør er selvfølgelig dens karakteristiske blødhed, og dens charmerende rynker som rynker de rigtige steder. Når først du er begynder at bruge hør, vil du elske det og blive ved med at bruge det!

whitedreams.com