Det smukke hør

En Mark med Flaxplanter – “Linum Usitatissimum”, oversat fra latin= “mest nyttige linned.”

Smukt, charmerende og bæredygtigt…

Hør(Lin) er uden tvivl det tidligste kendte tekstil i historien. Hidtil er det de ældste menneskeskabte tekstiler, der nogensinde er blevet opdaget.  

For at omdanne Flax planten til hør/metervare bruger man fibrene fra hørplanternes stængler. Flax planterne er meget stærke planter, som er fantastiskt modstandsdygtige over for insekter og vældig hårdføre i forhold til vejr og vind. Det er en etårig plante som høstes ved at trække planten og hele rodnettet op fra jorden. Dette er den eneste måde man kan sikre at fibrene er af høj kvalitet.

De dyrkes på marker, hvor de høstes og tørres. Fibrene i stænglerne 
høstes, tørres, rettes og drejes, kæmmes, spinnes og væves…det er en meget kompleks og meget tidskrævende process. Planterne er taknemmelige da de har meget lidt brug for gødning og behøver ikke ret meget vand for at trives. 

Fra hørtråd eller garn bliver der vævet smukke metervarer til håndklæder,  duge, sengetøj m.m. En meget stor del af hør produktionen er stadig manuelt arbejde, 

Naturmateriale med mange egenskaber

Hørtekstiler har en god ventilation og er termoregulerende og er derfor ideelt i alle fire årstider. Det føles friskt og køligt når det er varmt og varmt og dejligt når det er koldt. Hør absorbere en stor mængde fugt  –  op til 20% af sin egen vægt uden at gøre stoffet ubehageligt eller fugtigt.

Det er et meget robust og slidstærkt naturmateriale som faktiskt bare bliver skønnere og blødere jo mere det bliver vasket og brugt. Stoffet har en utrolig stærk durance – produkter du har glæde af i mange år, hvis du følger vaskeråden.

Hør  –  et fantastiskt valg!
Når først du er begynder at bruge hør, vil du elske det og blive ved med at bruge det!

whitedreams.com