Linum Ussitanus

Flax planten “Linum Usitatissimum”, oversat fra latin = “mest nyttige linned.”

Smukt med en afslappet elegance og bæredygtigt...

Hør (Lin) er uden tvivl det tidligste kendte tekstil i historien. Hidtil er det de ældste menneskeskabte tekstil der nogensinde er blevet opdaget. Hør kommer fra Flax planten – ”Linum usitatissimum”. Det er en etårig plante som høstes slut Juli ved at trække planten og hele rodnettet op fra jorden.

For at lave tekstiler, hør/metervare, bruges fibrene fra stænglerne. Flax dyrkes på marker. Efter at de er høstet, tørret, rettet og drejet, kæmmes de og spindes og til sidst væves… en meget kompleks og tidskrævende proces.  Fra hør tråd eller garn bliver der vævet smukke metervarer. Håndklæder, duge, sengetøj m.m.

Planten er meget robust, den er fantastisk modstandsdygtig over for insekter og vældig hårdfør i forhold til vejr og vind. Den er en taknemmelig plante da den har meget lidt brug for gødning og behøver heller ikke ret meget vand for at trives. En stor del af hør produktionen er stadig manuelt arbejde og kræver mange hænder.

Naturmateriale af høj kvalitet med mange egenskaber
Hør tekstiler er temperatur regulerende og derfor ideelt i alle fire årstider. Det føles friskt og køligt når det er varmt, varmt og dejligt når det er koldt. Hør absorbere en stor mængde fugt – op til 20% af sin egen vægt uden at gøre stoffet ubehageligt eller fugtigt. Det er som sagt et meget robust og slidstærkt naturmateriale som faktisk bare bliver skønnere, blødere og smukkere jo mere det bliver vasket og brugt. Rene hør tekstiler har en utrolig stærk holdbarhed – produkter du har glæde af i mange år, hvis du passer rigtigt på dem.

Hør  –  et fantastisk valg!
Glæden ved hør er dens karakteristiske blødhed den her efter vask, og dens charmerende rynker som rynker de rigtige steder.
Når først du er begyndt at bruge hør, vil du elske det!

whitedreams.com